Årets Pressefoto

Steven Achiam

Steven Achiam

2003

2005

Rødt. Socialdemokraterne tabte folketingsvalget og de mistede samtidig den debuterende partileder Mogens Lykketoft efter blot én valgperiode som kaptajn for landets største arbejderparti. Han valgte straks at gå af efter resultatet var bekendt. I Århus ryddes op efter den sidste tv-transmitterede valgduel mellem Mogens Lykketoft og Venstres spidskandidat til statsministerposten. (01-02-2005, Århus, Danmark).

2006

Før solen er stået op, bader folk i den persiske golf ud for Kuwait City.
Mellemøstens servicehær. Hamal Munaf er ligesom andre bangladeshere en del af den arbejdskraft, der årligt strømmer fra Asien til den rige oliestat Kuwait for at finde arbejde som tjenestefolk, taxachauffører eller bestyrere i en ørkenkiosk. Den 20-årige bangladesher må tage til takke med dårlige leveforhold og lange arbejdstider med temperaturer nær 45 grader i en åben containerkiosk, så han kan sende lidt penge hjem, når maden og huslejen er betalt.

2007

2008

Reykjaviks største beboelsesområde og epicentret for nationens bankerot. Land Rover bliver nu kaldt ”Game Overs” som en reference til grådighed. Politiet mistænker en bilforhandler for at brænde en hel parkeringsplads med luksusbiler som eneste vej for at slippe ud af en voksende bankgæld. Bilmarkedet er fuldstændig stagneret, og rundt om i Reykjavik finder man skilte i forruder: Bilen og en ferietur er din, hvis bare du overtager lånet.

2009

© Steven Achiam
Hverdag i ruiner. Tamila har faktisk stadig ikke vænnet sig til at bo ved kysten, men skiftet var også brat, da hun for godt to år siden giftede sig med den et år ældre Nugzar. Fra at have boet i et stort og moderne hus hos sine forældre halvanden times kørsel oppe i bjergene, flyttede hun ind hos Nugzars forældre – et hus der i realiteten er en ruin, fordi Sortehavet har ”spist” halvdelen af det, som de alle sammen siger, og et hus, der – med mindre der sker mirakler – vil forsvinde helt i havet i løbet af ganske få storme. Sortehavet spiser Georgiens kyst. Verdens kystområder føler i stigende grad presset fra kombinationen af stigende vandstand og vildere vejr. Sådan er det f.eks. flere steder langs Georgiens sortehavskyst, og ifølge de georgiske myndigheder er situationen værst i området mellem Chorokhi-flodens udmunding og byen Batumi, nærmere bestemt landsbyen Adlia. Her er kysterosionen i løbet af de seneste årtier taget voldsomt til – der forsvinder helt op til 17 meter om året – og en opdæmning af Chorokhi-floden i Tyrkiet og det efterfølgende tab af sedimentaflejring ved kysten har bare accellereret processen. På 80 år er kysten visse steder blevet rykket 400 meter tilbage, og cirka 50 familier i to rækker huse har måttet se deres huse falde i havet. Tredje række står for, og myndighedernes udlægning af byggemateriale mellem huse og kyst udskyder kun det uundgåelige. Videoen er produceret for www.facetheclimate.org og er fortrinsvis støttet af Danida og Den Berlingske Fond. Fotograf: Steven Achiam. Klipper: Mikael Kyster. Musik: Carsten Bo Eriksen. Journalist: Rasmus Thirup Beck. Tilrettelæggelse: Rasmus Thirup Beck og Steven Achiam.
De utilgivne: I St. Petersburg, Florida, har 100 sexforbrydere og pædofile forskanset sig i en trailerpark løsrevet fra det almindelige samfund. De er udstødte og lagt for had. Men er der handlinger, der er så onde, at vi aldrig skal give mennesket en ny chance? Judy Cornett – en Florida-mor, der har viet sit liv til at sætte sexforbrydere bag tremmer – jager en sexforbryder. Han satte fiskekroge i sit offer og ridsede sine initialer på hendes bryst. Ingen ville have ham boende, så han endte i trailerparken. Judy sidder med et udprint af hans foto og adresse downloadet fra en offentlig hjemmeside. I 1992 førte den 32-årige sexforbryder Kevin Kinder Judys søn og hans kammerat gennem timers seksuel tortur. Drengene blev tvunget til at udføre oralsex på hinanden, kammeraten blev voldtaget og de to bagefter kvalt til bevidstløshed. Sønnen fik efterfølgende problemer i skolen, tæskede sin lillebror, endte på stoffer og forsøgte selvmord. Judy kvittede sit job og solgte sit hus for at få råd til at hjælpe ham. (1:8).
De utilgivne: Parkbeboeren Biscuit hører en lyd på grunden, hvor hans trailer står. Den må han ikke forlade dag og nat. Sexforbrydere i Florida er jaget vildt. De bliver drevet ud af samfundet, ned under byernes broer, ind i skovene eller klumpet sammen i trailerparker som denne i Pinellas County nær Floridas fjerdestørste by St. Petersburg. Forbrydere bor 2-4 mennesker sammen i en trailer, og pladsen er trang. Sexforbryder-jagten har også smittet af på det øvrige USA. Flere end 40 stater har ladet sig inspirere af Jessica-loven, og sikkerhedszoner på 1000 fod (ca. 300 meter) eller mere er indført utallige steder. I Miami er grænsen 2500 fod, og det har effektivt sendt sexforbryderne ud af byen – 52 pædofile lever under Julit Toot-broen, fordi de hævder ikke at kunne være andre steder. (2:8).
De utilgivne: Florida Justice Transitions hedder den privatejede trailerpark, som blev startet af en mor til en sexforbryder, ingen ønskede som nabo. Navnet signalerer en søgen efter retfærdighed og en tro på, at mennesket kan forandre sig. Men den går også under navnet Den Perverse Park. Eller slet og ret Babyvoldtægtsparken. Hvad er retfærdighed, når vi taler om misbrug af børn? Er der forbrydelser, der er så onde, at vi aldrig skal give forbryderen en ny chance? Nogle aktører giver netop de hårdere straffe og den voldsomme offentlige bevågenhed æren for det faktiske fald i sexforbrydelser: Der er sket mere end en halvering i dokumenterede overgreb, siden problemet toppede i begyndelsen 1990’erne, hvor der var knap 150.000 årlige tilfælde over hele landet. Floridas nultolerance over for kriminalitet har fyldt fængslerne til bristepunktet – siden år 2000 er antallet af Florida-borgere bag tremmer vokset fra godt 71.000 til over 100.000. Intet sted i USA går den udvikling stærkere. (3:8).
De utilgivne: En tæt barbering. Det kan være svært for dømte sexforbrydere at finde arbejde. Når sexforbrydere søger arbejde, skal de fortælle, at de er dømte. Udelades det, risikerer de at overtræde deres prøveløsladelse. Beboeren Biscuit har lavet en lille barbersalon, hvor han tjener nogle få drikkepenge på at klippe og barbere andre beboere. Den unge sexforbryder Mike Biondo er flyttet ud af parken og er på vej ind i samfundet. I parken møder han op til terapi, men her får han en tæt barbering inden Gudstjeneste. (4:8).
De utilgivne: Familien. En flok beboere er samlet til middag hos Jim Broderick – direktøren for trailerparken, der også er tidligere sexforbryder. Fra venstre ses operationssygeplejersken Chuck Milczare, direktøren Jim Broderick, trailerparkens gartner David Miller og Ruth – parkens sekretær, der er gift med sexforbryderen for bordenden, som er krigsveteran. Så længe de er under prøveløsladelse, må de ikke bo inden for 1000 fod (ca. 300 meter) af busstoppesteder, kirker, skoler eller andre steder, hvor børn færdes. (5:8).
De utilgivne: De sexforbrydere, der ikke finder tilgivelse i samfundet, finder den ofte hos Gud. Moreen knytter hænderne sammen i en næve under Gudstjeneste i trailerparken. Hun bor i parken og har set parken tage flere sexforbrydere ind med årene. ”Det er generelt stille her omkring, og de er gode naboer. Jeg ville ikke lægge mærke til, at de er sexforbrydere, hvis de ikke gik rundt med GPS-lænker. På et tidspunkt finder mine venner nok ud af, at jeg bor her, men så vil jeg sige, at Gud har sat mig her af en grund.” (6:8).
De utilgivne: ”Fællesskabet står over den enkelte,” siger direktøren Jim Broderick, mens en crack-handlende beboer køres væk med blå blink. Jim bryster sig af, at ingen af beboerne har forgrebet sig mod børn, siden parken for alvor åbnede i 2005. Det er fællesskabet og den ugentlige terapi, som holder dem fra at krænke flere børn, hævder han. Nogle borgerretsgrupper og forskere advarer om, at det næppe er løsningen at skubbe USAs over 500.000 registrerede sexforbrydere ud over kanten af samfundet, og at boligrestriktionerne skaber falsk tryghed, fordi ni ud af ti sexforbrydelser begås af én, offeret kender. (7:8).
De utilgivne: Strøget lagner. I dag blev 52-årige Dave Beebee løsladt. Han har været spærret inde i 18 år – de sidste tre år på et Jimmy Ryce-center, hvor lægerne testede, om hans penis reagerede på børneporno. Nu har han taget sin mor Dolores med i trailerparken. Han var fængslet for at forgribe sig på tre piger under 16 år – den kriminelle lavalder. En af dem var seks år gammel. Centret, der er opkaldt efter en 9-årig dreng, der blev voldtaget og myrdet af en tidligere sexforbryder, kritiseres for at mangle behandling og for blot at være en forlængelse af straffen. (8:8).