Årets Pressefoto

Anders Birch

Anders Birch

2005

Det tyske discountsupermarkedet LIDL åbnede den dag. Der var voldsomt mange kunder i butikken ved Herlev Station, København. (29-09-2005, Herlev).

2006

SF’s årsmøde 2006. Villy Søvndal og Ole Sohn kigger hinanden i øjnene.
Familien Thorup. Jens og Kirsten har Katrine, Karoline og Kristoffer. Tilsammen er de familien Thorup, der bor i Skivum, godt 40 km syd for Aalborg. Sønnen Kristoffers konfirmation i år blev dyrere end forventet, og derfor har familien besluttet sig for at holde denne sommerferie hjemme i baghaven. På ”Costa del græsplæne”, som de kalder det. Hele familien er fodboldtosset. Over sommeren spiller de mange fodboldkampe i baghaven, drengene mod pigerne, om hvem der skal lave aftensmad. Pigerne vinder for det meste. Det er nu også heldigt, for det er klart dem, der er bedst til at lave mad.
Familien Thorup. Det er blevet tid til aftentur for at lufte hunden. Her kan man høre græsset pibe, hvis man altså blæser på den rigtige måde.
Familien Thorup. Ved siden af familiens hus ligger en svinestald. Når temperaturerne bliver sommeragtige, er der fluer overalt i huset og haven. Derfor er far Jens bevæbnet med en fluesmækker sommeren igennem.
Familien Thorup. Mor Kirsten har læst godnathistorie for familiens yngste, Karoline på 7, og giver hende nu et lift ind i seng. Imens har far Jens sat sig til rette i tv-stolen.
Familien Thorup. Det er en varm eftermiddag og far Jens sidder med Katrine og Karoline ved spisebordet. Faderens største ønske er at overvære en hjemmebanekamp i Liverpool. Selv oppe ved hans seng hænger et lille Liverpool flag.
Familien Thorup. Det er tidlig morgen og 7-årige Karoline er endnu ikke blevet vækket af den tidlige sommersol. Om lidt vil hun stå op og løbe ind og vække sine forældre. For sommerferien og det gode vejr skal udnyttes.
Familien Thorup. Katrine på 11 år elsker at klatre i træer. Når ven-inderne er på besøg kan man ofte høre en høj latter fra haven. Herfra kan hun nyde sommeren fra en alternativ synsvinkel.
Familien Thorup. Det er oftest far Jens, der lufter hunden Nala om aftenen inden sengetid. Det to har et specielt forhold til hinanden. Når de går sammen, virker det som om, de forstår hinanden.

2007

Cowboyland i Las Vegas. Undervisning i, hvordan man mest effektivt skyder med forskellige typer pistoler og geværer.

2009

De griner hele vejen til banko: I bankohallen i Brøndby råber man hverken ”gamle Ole”, ”ryst posen” eller ”nineogfyrre”. Der er heller ikke kødpræmier på højkant. Det er mere professionelt sådan, mener spillerne. De kommer for at vinde, og er de heldige, kan gevinsten være 5000 kroner. Gerda Petersen kommer hver aften for at spille banko. Hun har sin faste plads, og det ved de andre. (1:5).
De griner hele vejen til banko: Det er vigtigt at nå at få fat på alle de rigtige slags bankoplader, inden opråberen går i gang. I løbet af en aften spilles der flere forskellige versioner af banko. (2:5).
De griner hele vejen til banko: I en lille indendørs bod kan man købe forfriskninger til den lange aften. Og selv om der er en vigtig håndboldlandskamp i fjernsynet, kan man da ikke droppe banko. Den kan bare høres over radioen i stedet. (3:5).
De griner hele vejen til banko: Hvad giver held? Billeder af børnebørn, souvenirs med affektionsværdi og små plasticfigurer måske. (4:5).
De griner hele vejen til banko: Kasper er ni år gammel og har været med til banko hver fredag halvdelen af sit liv, for hans far har natarbejde og vasker busser, når andre sover. Hans mor, Dorte, der er her med sin mor, har en lille madras med til ham, så han kan lægge sig under bordet, hvis han bliver søvnig. (5:5).

2012

© Anders Birch
Et Blad falder til Himlen. ”Jeg kunne ikke længere holde ud at se min far være spærret inde i et hamsterbur på demensafdelingen på et plejehjem. At besøge ham dag efter dag med min 2-årige datter uden at han kunne huske os. At være nødt til hver gang at fortælle ham, hvem han var, og hvor han var, og at mor var død, og at jeg var hans søn og var blevet gift og havde fået et barn. Ved hvert besøg blev verden nulstillet og vi startede forfra igen.” Sådan beskriver forfatteren Knud Romer den sidste tid med sin demente far. Et langtrukkent farvel, der først for alvor fuldbyrdes, da Knud Romer i samarbejde med komponisten Bent Sørensen og DR's pigekor får opført værket 'Et blad falder til himlen' i Tivolis koncertsal som en afsked til faren. I dokumentarfilmen af samme navn følger vi tilblivelsen af koncerten fra de sidste samtaler mellem Knud Romer og faren på plejehjemmet, hans død på hospitalet, rydningen af barndomshjemmet i Nykøbing Falster og den fuldendte koncert i koncertsalen. Filmen 'Et blad falder til himlen' handler om det universelle: at dø, at blive voksen, at være den næste generation, der en dag skal dø – fortalt af Knud Romer. Instruktører: Didde Elnif og Anders Birch. Producer: Caroline Schlüter Bingestam. Executive Producers: Tine Grew Pfeiffer og Christoffer Boe. Klippere: Kasper Birch, Signe Rebecca Kaufmann og My Thordal. Lyddesign: Hamid Hagh. Lyddesign, konsulent: Peter Albrechtsen. Komponist: Bent Sørensen. Associate producers: Per Damgaard Hansen og Anne Ellemann. Producerassistent: Siri Bøge Dynesen. Praktikanter: Line Kejser, Morten Eisby og Rebecca Maria B. Jacobsen. Tonemestre, koncertoptagelser: Thomas Birch og Aske Hoeg. Grafik: Jacob Birch. Klippeassistent: Luis Marcelo Pinto. Online: Anders Svanborg Kjeldsen. Colorgrading: Ricco Højland Hansen.

2013