Årets Pressefoto

Lærke Posselt

Lærke Posselt

2009

2010

SIG SELV. Han hader ordet undskyld. Og synes ikke, at det giver nogen mening at beklage noget. I november 2010 skete det igen: Venstrepolitikeren Søren Pind røg i infight med pressen. Denne gang om moral. Og tøjindkøb. For kan en politiker tillade sig at hive store rabatter ind på jakkesæt? Ja, råbte Pind – der stadig ikke giver sig en tomme i den sag. Til gengæld indrømmer udviklingsministeren gerne, at det, han har kæmpet hårdest på at udvikle de seneste år, er sig selv. For efterhånden kunne han ikke holde det ud: At være den, der kastede sig ind i alle slagsmål. Og bagefter stod og havde det ”rigtig, rigtig dårligt”.
RISIKOFRIT KONTROLTAB. Roskilde Festival 2010. Roskilde Festival er et frirum, hvor man kan få lov til at slippe alle hæmninger og gøre potentielt amoralske ting som at hore, drikke og gøre sig møgbeskidt – og samtidig være et meget konventionelt sted, et stykke dansk kultur. Roskilde Festival er en af Nordeuropas største kultur- og musikfestivaler. Den første festival blev afholdt i 1971, og den har været afholdt hvert år siden. I 2009 var der 70.645 gæster per dag på Roskilde Festival. I 2010 var alle 75.000 partoutbilletter udsolgt inden festivalens begyndelse.
LANDPIGE. 20-årige Lene Stæhr Hansen er produktionsleder på en svinefarm ved Gørlev på Vestsjælland og har ikke fortrudt et sekund. Flere unge piger følger efter og vil være landmænd. 35 procent af de yngste årgange på landbrugsskolerne er piger. Det er næsten dobbelt så mange som for 10 år siden.
JORDSKÆLV. ”Jeg er stadig i katastrofen”, siger forfatteren og filminstruktøren Jørgen Leth om jordskælvet i Haiti, hvor han er generalkonsul. ”Mit liv i Jacmel, mit hus, det er væk”.

2011

Indre kultursammenstød: Den 27-årige dansk-iranske skuespiller Mellica Mehraban er opvokset i Danmark, men spillefilmsdebuterede i 2011 som hovedrolleindehaveren i det iranske spiondrama ’Fox Hunting’, hvor hun spillede skurken. Tørklæde var en selvfølge i alle scener, og så er det i øvrigt forbudt at bande på film, når man er en kvinde.
NAWAL EL-SAADAWI: »I dag gennemfører vi den politiske revolution. Så kommer den økonomiske revolution, så den seksuelle, senere den sociale, og sådan fortsætter vi,« siger den firsårige egyptiske forfatter, kvindesagsforkæmper og systemkritiker, som gennem et helt liv er blevet censureret, fængslet og undertrykt af Egyptens magthavere.
AFSKED: Ægteparret Joyce Svensson og Morten Svensson tager afsked, kort før hun skal forlade landet. Morten var en måned på kontanthjælp for tre år siden, inden han fik arbejde som lærer efter endt uddannelse. Derfor skal hans kone nu udvises, selvom han tjener 30.000 om måneden og kan forsørge dem begge.

2012

WELLNESS FOR DEMENTE. Vi har alle behov for nærhed, og hovedbundsmassage og blide ansigstsstrøg er en stor nydelse, når du er gammel og dement, og det er mange år siden nogen har rørt ved dig på en kærlig måde. Stilhed er desuden en mangelvare, når man bor på et stort plejehjem med masser af beboere, personale og aktiviteter. Kate Versterre på 92 år er hukommelsessvækket og bor på Plejecenter Sølund. Her er de begyndt at tilbyde de demente beboere wellness – med stor succes: Det hjælper dem til at huske og reducerer psykisk smerte, aggressivitet og angst.