Årets Pressefoto

Sofie Amalie Klougart

Sofie Amalie Klougart

2010

2012

I den egyptiske by Al Haram er folkets levestandard blevet tydeligt forringet siden begyndelsen af Det Arabiske Forår. Byen, hvis økonomi er fuldstændig afhængig af turisme, er ramt, fordi der i 2011 udeblev mere end fem millioner turister i forhold til i 2010. I mere end tusind år er turister kommet til byen for at opleve pyramiderne og sphinxen, men nu er her stille. Nogle sælger deres heste, mens andre håber på, at turisterne vil vende tilbage, og at revolutionens vidunder vil vise sig. Azose, 61 år, har arbejdet i Sheik Abu Azizas's stald i 33 år. Her lejer han heste og kameler ud til turister, som vil se pyramiderne. Azose har aldrig set så få turister i byen som nu – et år efter revolutionen brød ud i Egypten.
Antallet af turister i Egypten faldt med fem millioner i 2011 i forhold til 2010.
På vej til pyramiderne og sphinxen går turisterne forbi en ønskebrønd. Få kaster penge i den. I Egypten lever mere end to millioner mennesker under fattigdomsgrænsen, selvom de har et fuldtidsarbejde.
Flere end hundrede mænd går gennem byen Al Haram i et begravelsesoptog. I baggrunden ligger fortidens konger og dronninger begravet i pyramiderne, som er et af verdens vidundere.
I dag begraves 86-årige Sadia. Hun levede hele sit liv i Al Haram og døde naturligt. Ved en anden grav knæler en mand. Hans ansigt er fortrukket i smerte. Hans 6-årige datter døde pludselig. Ingen kendte dødsårsagen. Der er kun mænd på kirkegården. ”Kvinderne bliver derhjemme, fordi de græder for meget,” fortæller en mand.
Det er dyrt for gommens forældre at holde bryllup. Derfor holder brødrene Hanni Torture og Mohammed Abu Ab­goud deres bryllup sammen. Gæsterne giver ikke brudeparrene gaver, men penge.
Hosein er lige blevet færdig med dagens arbejde i staldene i Al Haram. Han har ansvaret for hestene og kamelerne, som han fodrer og passer. Nu er han på vej hjem for at vaske sit ansigt og tøj for støv.
Den lokale dyrelæge fortæller, at mange ikke har råd til at prioritere dyrevelfærd på grund af krisen, som revolutionen har skabt. De fleste heste lider af fejl- og underernæring samt ubehandlede skarvesår fra sadlen.
Bandet The Nielsen Sisters udkom i 2012 med deres første plade ”We are Multitude”. Bandet ledes af Nielsen, som også leder kunstprojektet Das Beckwerk.