Årets Pressefoto 2004

Alle udstillede billeder

Alle udstillede billeder

Fredagsbøn på Paradispladsen i Bagdad år 1 efter befrielsen 19. marts 2004.
Et hold unge er til 'tail-gating' i et parkeringshus før en universitetskamp i amerikansk fodbold, hvor deres hold Longhorns skal spille. 'Tail-gating' er en mobil havefest, hvor man retter an på bilernes bagsmæk. Man griller, drikker og danser, og der mangler ikke noget. Gruppen her har medbragt stereoanlæg, fadølsanker, margarita-maskine, grill og kølebokse fyldt op med frosne vodka shots. Austin, Texas.
USA beskyldte Syrien for at støtte terrorister. Selv om landet havde angrebstrusler hængende over hovedet i hele 2004, gik hverdagen videre. 10. september giftede den drusiske forretningsmand Mr. Hajali sin datter Rasha bort i Damascus' elegante Palais des Nobles. 400 gæster var inviteret. Drusere, muslimer og protestanter fejrede det unge par. Billedet er fra kvindernes 'powder room'.
Slukningsarbejdet var stadig i gang tre dage efter fyrværkeri-eksplosionen i Seest. Hele området mindede mest om en krigszone.
26. december udløste et jordskælv med styrke 9 på Richter-skalaen en 'tsunami' – en serie af voldsomme flodbølger. Tsunamien ramte ni lande i det Indiske Ocean. Det gik hårdest ud over Indonesien og Sri Lanka. Ti dage efter tsunamien er det samlede dødstal på over 160.000 mennesker og over en million mennesker er blevet hjemløse. Overalt ser man folk, der prøver at redde stumperne af deres ødelagte hjem. Galle, Sri Lanka 2004.
Øresundskollegiet på Amager brænder.
Greenpeace hænger en negativ smiley op på DLGs bygning i Skave. Greenpeace beskylder DLG for at producere foderstoffer med genmodificeret soja.
Politiet øver sig i at storme Christania. Hedehusene, 20. januar 2004.
To af de ti hurtigst voksende metropol-områder i USA er Laredo og McAllen, som ligger på grænsen mellem Texas og Mexico. Den amerikanske grænsepatrulje ved McAllen i det sydlige Texas har netop pågrebet en gruppe unge illegale immigranter fra Honduras. Gruppen har krydset Rio Grande floden i håb om en bedre tilværelse i USA, men turen og drømmene stopper her – et par hundrede meter inde i USA. Gruppen bliver indkvarteret i en lejr, hvor de må vente på at blive fløjet hjem.
Tusindvis af glade danskere hyldede det nygifte kronprinsepar, da de kørte gennem København i åben karet.
En lille pige keder sig under vielsen af Kronprins Frederik og Mary Donaldson. Vielsen blev transmitteret direkte på storskærm på mange af Københavns pladser, så folk, der var mødt frem for at hylde parret på deres karettur, ikke gik glip af noget. Rådhuspladsen, København, 14. maj 2004.
Den lille gut med trommen er en af de mange børn, der var mødt op til prinse- og prinsesse-dag ved Vor Frue Kirke for at fejre Mary og Frederiks bryllup.
Kronprinseparret på Grønland iklædt fine Qaannaaq-dragter.
Crufts – verdens største hundeshow. Efter fire dage med hunde, nerver, glæde, gråd og tænders gnidsel fra morgen til aften er det godt at glide ind i hver sin verden og bare være menneske og dyr.
Mogens Jensen er en af de få cowboys i Danmark, der lever af det. Han fanger kvæg ind for landmændene og tilrider uregerlige heste – endda så de kan rides uden bidsel. Mogens mener bidslet er dyrplageri. Han bor sammen med sin kæreste Rena, en ged, heste og en masse andre dyr på ranchen i Djursland.
Parlamentet i Kiev er blokeret. Politikere og embedsmænd kigger nervøst ned på de mange demonstranter.
Villy har indrettet sit værelse med masser af elefanter. De husker godt, som han siger.
Teddy bor i Esbjerg. Han er uddannet på havet, og det bærer hans ydre præg af. For tiden bor han alene, men har tidligere været gift og har tre børn, som han ser jævnligt. Han har sin daglige gang på sit stamværtshus sammen med hunden Kvik, som er hans trofaste følgesvend.
Musikeren Bent Fabricius-Bjerre.
De Kasteløse – dalitterne – udgør cirka 1/5 af den indiske befolkning på en milliard mennesker. Ifølge den hinduistiske religion er de urene og urørlige på grund af noget, de har gjort i et tidligere liv, og de betaler nu prisen ved at leve et liv, hvor de er mindre værd end køerne. At anse dem for urørlige er forbudt ved lov for over 50 år siden, men kaste-diskrimination er stadig almindeligt over hele Indien. De er tvunget til at udføre 'urene' jobs. Håndtere de døde, sortere affald, gøre toiletter rene, rense kloakker, arbejde i stenbrud og som kulier. De bor i egne boligområder i udkanten af byerne, fordi det ikke er tilladt for dem at leve tæt på kastefolkene. De må ikke bruge de samme brønde som kastefolk, og selv om de er hinduister, må de ikke gå ind i de hinduistiske templer. De bliver anset for så urene, at kastefolk ikke engang vil drikke mælken fra en ko, der tilhører en kasteløs. At være kasteløs er noget, man arver fra sine forældre, og der er ingen måder at komme længere op i hierakiet. Kastesystemet og de uretfærdigheder, der bliver begået mod de kasteløse, er ikke forsvundet, selv om Indien er blevet et moderne land, der uddanner nogle af verdens bedste ingeniører og computerprogrammører og sender satellitter ud i rummet. I storbyerne er diskriminationen ikke så slem som på landet, men 99% af indbyggerne, der lever i Chennais slumområder, er kasteløse. Mange af dem kom dertil med håbet om et bedre liv, men de fleste blev skuffet.
Købmanden holder åbent fra 7 til 22 i den beskyttede serbiske landsby Grabac i Kosovo.
"Hold kæft, hvor pumper jeg meget jern. Ind i mellem spørger de unge mig, hvor meget de skal træne for at komme til at ligne mig. Jeg svarer: Meget. Rigtig meget". René er i gang med sin daglige pumpe-runde.
At lægge ryg til – Nogen elsker deres sport så højt, at det skal ses af alle. Opvarmning til DM i styrkeløft. Lalandia.
Tre gode venner spiller fodbold på legepladsen 'Børnenes Jord' i Århus.
...because you deserve it! Frederik Berglund fra EFB i kampen mod Rosenborg i Royal Leauge. Den svenske stjerneangriber er det store hit blandt teenage-pigerne på Esbjerg stadion.
Mikkel 'Hitman' Kessler øjeblikket inden han træder ind i rampelyset i Brøndby Hallen i kampen om WBA-verdensmesterskabet i super-mellemvægt mod mesteren Manny Siaca, Puerto Rico.
Lotte Kiærskou reagerer spontant efter at have fået overrakt den smukkeste af alle medaljer. Trine Jensen har heller ikke problemer med at beundre guldet.
En lun midsommeraften i juni holder gymnastikhøjskolen i Ollerup på Sydfyn egns-aften med gymnastikopvisning og udspring fra 10-meter vippen. Magnus Christensen får de fremmødte forældre til at bryde ud i jubel, da han med en flyvende grimasse, kaster sig ud i et simultanspring sammen med to kammerater.
Jeppe tjekker vandtemperaturen. Risskov ved Århus i maj.
I slutningen af juli deltog 3.675 atleter fra hele Europa i EVACS 2004 (European Veterans Athletics Championships Stadia), som blev afholdt i Århus og Randers. 75-årige Wolfgang Fachmann deltog i mesterskabet for Tyskland, som stillede med næsten 1.000 deltagere.
Blue.
Viktor Jusjtjenko holder tale på Uafhængighedspladsen. 21. november afholdt Ukraine præsidentvalg. Allerede inden solen gik ned, blev valghandlingen kritiseret massivt af internationale valgobservatører. Et utal af rapporter om svindel og uregelmæssigheder indløb time for time. 22. november om morgenen startede blokader og demonstrationer, og Ukraine var kastet ud i politisk kaos.
Portræt af Ali, 33 år – en af Danmarks cirka 15.000 narkomaner. Ali drømmer om at blive selvstændig. Og så vil han giftes med den kvinde, han elsker, siger han og giver Mia et kys. Han vil have en familie og et nyt miljø omkring sig, hvor ærlighed og respekt afløser løgn og bedrag. At få en café med Mia lyder ikke som en dårlig idé. Der er penge i det, hvis man gider at passe den selv det meste af tiden. Og pengene skal bruges til et hus i Libanon, så han og Mia kan tage hjem en måned eller to hvert år for at slappe af og se Alis familie.
Portræt af Brian, 32 år – en af Danmarks cirka 15.000 narkomaner. "Jeg håber på en dag at kunne rette op de skader, jeg har forårsaget for min familie og mine venner." Brian så ikke sin familie i syv år, efter at han var begyndt med junk. Nu ser han sin mor og to søstre, men ikke faderen. Han håber på en dag at kunne tage et kørekort og få et chaufførjob. Helst noget med at køre om natten – måske køre aviser ud – så han kan holde fri om dagen og se sine venner og passe sine niecer. Han vil gerne have et lille hus i Glostrup, hvor han er vokset op, og hvor hans søstre og mor alle har hver deres hus. Og så ønsker han sig ikke så forfærdeligt meget mere, for "man skal ikke skrue forventningerne op, for man bliver så nemt skuffet, når man ikke har oplevet andet end nederlag hele livet".
Verdens glemte flygtninge – Internt fordrevet civile venter i en FN-lejr. Borgerkrigen i Congo forsætter, og med den er mere end 100.000 civile stadig på flugt fra forskellige militsgrupper, der kæmper om magten. De udsættes for vold og sygdom, og mange af børnene ender som børnesoldater på tværs af grænserne mellem Den Demokratiske Republik Congo, Rwanda og Burundi.
"Jeg er en af de bedste fodboldspillere i Danmark, og jeg er ikke bange for at sige det", er David Nielsens egne ord om sine evner.
Sangeren Poul Dissing.
Bulldog Albert er 4 månder gammel – og rigtig glad!
Og hvem siger så, at en elefantnumse ikke kan være smuk? Cirkus Arena besøgte Århus i slutningen af april.
© Maria Hedegaard
Kontraster - Hverdag på Thulebasen Foto: Maria Hedegaard Lavet i samarbejde med journalist Michala Paulli og TV-journalist Kathrine Krake.